joi, 3 februarie 2011

Valabilitatea politei de asigurare medicala si utilizarea acesteia

Valabilitatea politei de asigurare medicala

In primul rand, pentru a nu aduce atingere valabilitatii asigurarii medicale, trebuie sa furnizati informatii reale si complete, referitoare la starea dumneavoastra de sanatate. Aceste detalii va sunt cerute intr-o cerere de tip chestionar, inaintea semnarii asigurarii medicale de calatorie si il ajuta pe asigurator sa calculeze probabilitatea de producere a riscului asigurat si a sumei de bani pe care asigurarea trebuie sa o acopere.

De obicei, puteti incheia asigurarea pe o perioada de timp intre 2 si 365 de zile, avand valabilitate pe teritoriul tarii/tarilor mentionate in polita de asigurare.
In cazul producerii unui accident, trebuie sa urmati cu strictete procedurile indicate de firma de asigurari. Astfel, inainte de a va prezenta la medic, sunteti obligat sa contactati telefonic un centru de asistenta care functioneaza non-stop (numit in polita "prestator"), in tara in care va aflati sau in Romania, in cazul in care nu cunoasteti limba acelei tari. Apoi vi se va cere sa dati detalii complete referitoare la natura si circumstantele imbolnavirii sau accidentului, pentru a fi indrumat spre o institutie medicala care are competenta necesara sa trateze afectiunile dvs. Trebuie sa informati medicul curant cu privire la toate bolile sau accidentele pe care le-ati suferit in trecut, pentru a va putea administra tratamentul corect. In cazul in care starea dvs. de sanatate necesita repatrierea, aceasta poate avea loc doar cu acordul si sub supravegherea medicilor cu care prestatorul a incheiat un contract.

Daca despagubirile nu v-au fost platite direct de prestator in tara in care a avut loc incidentul, va trebui sa contactati asiguratorul la intoarcerea in Romania, intr-o perioada cuprinsa intre 5 si 15 zile, in functie de firma de asigurari la care ati incheiat polita de asigurare. Pentru ca asiguratorul sa va acopere cheltuielile, trebuie sa ii prezentati documentele justificative in original (polita de asigurare, documente medicale in care sa fie precizat diagnosticul si tratamentul corespunzator, facturile pe numele dvs. si chitante care sa certifice cheltuielile medicale, de transport cu serviciul de ambulanta si/sau de repatriere).

Preturile unei asigurari medicale de calatorie
Costul unei polite de asigurare depinde de mai multi factori:
- perioada pentru care se incheie asigurarea medicala de calatorie
- plafonul de asigurare. Acesta de obicei variaza intre 5.000 - 50.000 euro
- tara de destinatie pentru care se incheie polita de asigurare
Trebuie mentionat faptul ca pentru Uniunea Europeana suma pentru care trebuie sa va asigurati este cea maxima(50.000 euro). Daca vizitati America de Nord, este recomandat sa alegeti un pachet de asigurare complet, intrucat serviciile medicale oferite acolo sunt foarte scumpe.

O alta variabila in costul asigurarii este varsta asiguratului: de obicei, companiile de asigurari percep tarife mai mari pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 60 si 68 de ani. Peste aceasta limita, persoana nu mai este eligibila pentru o polita de asigurare de sanatate. Daca sunteti student ori aveti pana in 18 ani sau calatoriti in grupuri mai mari de zece persoane, puteti obtine o reducere semnificativa. Nu in ultimul rand, preturile depind si de asiguratorul pentru care optati, alegere pe care o veti face in functie de fondurile de care dispuneti si de increderea dvs. intr-o anumita firma de asigurari.

Ce trebuie sa faci daca ai nevoie de servicii medicale in timpul calatoriei?

Inainte de a solicita orice fel de servicii medicale, trebuie sa contactezi telefonic serviciul de asistenta al agentiei de asigurari cu care ai incheiat polita, pentru a putea beneficia, in limitele communicate la incheierea politei - de garantiile oferite de polita de asigurare. In caz contrar, nu vei putea solicita rambursarea niciunei cheltuieli!

In plus, trebuie sa te asiguri ca limitezi cheltuielile medicale la strictul necesar, si ca urmezi in totalitate deciziile personalului medical. In caz contrar, vei putea pierde toate garantiile oferite de polita de asigurare medicala.

De asemenea, inainte de efectuarea oricaror plati directe ale cheltuielilor medicale, trebuie sa soliciti autorizarea din partea agentiei de asigurari, intrucat aceasta ar putea refuza rambursarea.

Daca au fost respectate toate conditiile si clauzele politei de asigurare medicala, agentia de asigurari va garanta si va plati spitalului/clinicii in care a fost tratat asiguratul contravaloarea serviciilor medicale de care acesta a beneficiat, bineinteles in limitele prevazute de respectiva polita de asigurare.

Un ultim sfat: atunci cand inchei asigurarea medicala de calatorie, asigura-te ca ai citit cu atentie si ca ai inteles toate clauzele contractuale. Nu ne mai ramane decat sa iti uram sa ai parte de o vacanta minunata, de vis, asa cum ti-ai dorit, si mai ales, fara evenimente neplacute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu