luni, 31 ianuarie 2011

Piazza del Popolo - Piata Poporului

Piazza del Popolo este situata la intrarea principală din partea de nord a oraşului (Porta Flaminia) si a fost reconstruita de catre arhitectul Valadier în 1834.
Pe partea stângă a "Porta del Popolo" se afla biserica Santa Maria del Popolo (reconstruita de Baccio Pontelli şi Andrea Bregno între 1472 şi 1477), care găzduieşte mai multe capodopere (picturi şi sculpturi) de Caravaggio ("Rastignirea Sfantului Petru "), Pinturicchio, Carracci, Raffaello, Bramante, Bernini.
Pe partea opusă există aşa-numitul "Tridente", punctul de intalnire a 3 strazi faimoase: Via del Corso, Via del Babuino şi Via di Ripetta.
Bisericile gemene Santa Maria dei Miracoli (1675-179) şi Santa Maria di Montesanto (1662-175) sunt situate în locul unde se intalnesc cele 3 strazi.

Obeliscul Flaminio se află in centrul pietei: este un monolit de granit construit în Egipt între 1232 şi 1200 i.Hr (în timpul Ramses al II-lea şi dinastiei Mineptah) şi a adus la Roma de către împăratul Augustus.

Cum se ajunge acolo: piata este situata între Via del Corso şi Piazzale Flaminio.
Autobuz nr. 88, 95, 117, 119, 490 sau 495
Metro linia A - oprire la "Spagna"sau "Flaminio"

Piazza Venezia - Piata Venetia

Piazza Venezia a fost numita după cardinalul Venezia care, în 1455, a ordonat construirea propriului sau palat (Palazzo Venezia), care mai târziu a devenit sediul "Serenissima" (Republica de la Venetia).
Aproape de palat putem găsi Palazzetto Venezia, care a fost reconstruit în 1882.

In piata, vizavi de palat putem observa cladirea Assicurazioni Generali (compania de asigurari) care a înlocuit vechile cladiri.
Pe latura de sud a pietii se poate vedea impresionantul monument al lui Victor Emanuel al II-lea ("Il Vittoriano") care a fost construit între 1855 şi 1911, pentru a sărbători unificarea Italiei.

Pe partea opusă (la nord), putem vedea Palazzo Bonaparte (casa mamei lui Napoleon) şi Palazzo delle Aste care se afla langa Via del Corso. Aproape de Palazzo Venezia se afla Biserica San Marco, fondată în 1336 de către Papa Marco, restaurata în 1792 şi reconstruită în 1833 (turnul este singura parte originală a vechii bisericii)

Cum se ajunge acolo: autobuz nr. 40 - oprire: Piazza Venezia

Piazza del Campidoglio

Piazza del Campidoglio este situata în partea de sus a Dealului Capitoliului (Capitoline Hill) din Roma, unde erau in trecut venerate zeitatile romane, in prezent fiind sediul guvernului italian.

Structura sa dateaza inca din anul 1560, ca urmare a proiectului lui Michelangelo Buonarroti inspirat de cladirile deja existente.
Accesul in piata se face urcand niste trepte maiestuoase si conţine 3 clădiri principale:
Palazzo Senatorio (care a fost terminat de Giacomo dalla Porta şi Rinaldi Girolamo între 1582 şi 1605) şi sediul de municipalitatii oraşului; Palazzo dei Conservatori (pe partea dreaptă a pietei), construit de Guidetto Guidetti şi Giacomo dalla Porta în 1568 care s-au ghidat dupa schitele originale ale lui Michelangelo si care gazduieste in prezent Pinacoteca Capitolina( Muzeul de arta al Capitoliului); Palazzo Nuovo (pe partea stângă a pietei), construit de fratii Rinaldi în 1655, de asemenea dupa schitele originale ale lui Michelangelo, unde se află si Muzeul Capitolin (muzeu cu capodopere romane si grecesti).

In Piazza del Campidoglio puteţi găsi celebra statuie reprezentand lupoaica cu gemenii (Romulus şi Remus).

Cum se ajunge la Piazza del Campidoglio: autobuz nr. 64, 40 (de la gara Termini);
Cu metroul: linia B: Colosseo şi apoi circa 10 minute de mers pe jos.

Piazza Navona - Piata Navona

Piazza Navona este probabil piata care reprezintă cel mai bine epoca baroca din Roma.
Piazza Navona a fost construita exact în locul în care se afla stadionul Domiziano, în 86 î.Hr. (ruinele romane sunt încă vizibile în cripta lui Sant' Agnese din biserica Agone)

Piazza Navona, care este o zonă pietonală acum, are 3 fântâni în stil baroc, fantana centrala (Fantana celor patru rauri) fiind conceputa de Bernini.
Vizavi de fantana din Piazza Navona, putem găsi biserica Sant' Agnese in Agone, a carei fatada, realizata de Borromini este una din capodoperele cele mai faimoase ale artei baroce din Roma.

Piazza Navona este un loc plin de viaţă cu o mulţime de restaurante elegante, gelato (îngheţată), baruri, şi spectacole muzicale sau artistice zilnice.

Cum se ajunge acolo: autobuzul nr. 87 (de la Colosseo linia de metrou B Colosseo), nr. 492 (din Piazza Barberini), n. 70 (de la gara Termini)

Piazza di Spagna & Treptele Spaniole

Piazza di Spagna si Treptele Spaniole reprezinta o capodoperă a secolului al XVIII-lea.
Aceasta piata se intinde pana la poalele dealului Pincio, in partea superioara fiind situata biserica franceza Trinita dei Monti construita in anul 1502.
Piata şi biserica sunt legate intre ele de treptele spaniole, construite între 1723-1726 dupa un proiect al lui Francesco de Sanctis.
Treptele Spaniole gazduiesc o data pe an in timpul verii un spectacol de moda faimos, fiind folosite ca podium,
In piata gasim Fantana Barcaccia, construita în 1598 din ordinul Papei Urbano al VIII-lea pentru a comemora inundatiile provocate de raul Tibru(Tevere) in acelaşi an.

Străzile cele mai stralucitoare si pline de farmec ale Romei conduc la Piazza di Spagna (Via Condotti si Via del Babuino).
Zona din jurul Pietei Spaniole este locul unde puteti gasi cele mai prestigioase magazine, cum ar fi Prada, Valentino sau Gucci.Acesta este un punct de plecare ideal pentru cumpărături în Roma.

duminică, 30 ianuarie 2011

Piata Sfantul Petru - St Peter's Square/ Plazza San Pietro

Aceasta piata si coloanele sale impunătoare conduc la cea mai mare bazilica a lumii creştine: Bazilica Sf. Petru (Basilica San Pietro).
Ea reprezinta, de asemenea, centrul orasului Vatican, cel mai mic stat din lume.
La inceputurile sale, aceasta piata era locul unde erau situate Circul Nerone şi Gradinile Vaticanului, precum si locul în care mulţi creştini, inclusiv Sfantul Petru, au fost martirizati.

În centrul pietei iese în evidenţă un obelisc egiptean (fără hieroglifele şi construit în timpul dinastiei lui Ramses al II-lea) care a fost adus la Roma de către împăratul Caligula în anul 37 î.d.Hr.

In timpul evului mediu oamenii credeau că cenusa lui Iulius Cesar era pastrata in globul de bronz din varful obeliscului. Primul arhitect care a lucrat la bazilica a fost Maderno, şi mai târziu (în 1656) Gian Lorenzo Bernini i-a luat locul şi astfel a inceput construcţia colonadei eliptice.

Colonada este compusa din 284 coloane şi 88 stâlpi, o lucrare impresionantă pentru a simboliza, dupa opinia artistului, "raspandirea crestinismului".
Dacă te uiţi la coloane dintr-un anumit punct, marcat pe jos in Piata Sf. Petru, (aproape de obelisc, indicat de o piatra), ai impresia ca vezi doar un singur rând de coloane în loc de patru, aceasta fiind o interesanta iluzie optica.

În 1936 arhitecţii M. Piacentini şi A. Spaccarelli au inceput constructia strazii Via della Conciliazione, în scopul de a conferi pietei o intrare simetrică şi monumentala, dar acest lucru a provocat distrugerea vechiului sat medieval şi a străzilor sale înguste tipice, o alegere care a stârnit controverse puternice.

Pietele din Roma

Pietele (piazza) din Roma sunt una dintre principalele atractii ale capitalei Italiei, probabil nucleul oraşului în sine.
Italienii vin in aceste piete, organizand intalniri, ca să se amuze, sa discute cu prietenii şi pentru diverse evenimente sau pentru "happy hour-ul" zilnic.


Piazza del Campidoglio (pe Capitoline Hill - Colina Capitoliului) este sediul guvernului italian; Piazza Venezia reprezinta "inima oraşului"; Piazza Navona afişează spectaculoasa arhitectura baroca; Piata Spaniei( Piazza di Spagna) este o capodoperă a secolului XVIII, cu celebrele sale Treptele Spaniole şi, nu în ultimul rând, Piata Sf. Petru care ofera accesul catre Bazilica Sf. Petru, centrul creştinismului.
In mod cert aceste piete reprezintă mai bine de 1000 de ani de istorie a Romei.

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Obiective turistice pentru vacanta la Roma mai mare de 4 zile

Dacă aveţi mai mult timp, poate doriţi să vedeti si alte obiective turistice din afara Romei. Ostia Antica este un port antic la o ora distanta de oraş. Gradinile Tivoli şi Villa d'Este au fost reşedinţa de vară a împăratului Hadrian şi reprezinta un adevarat rai, plin de fantani, statui şi grădini baroce care îţi taie răsuflarea. Este cel mai bine sa le vizitati cu un tur organizat. La nord de oras, Lago Bracciano este o zona relaxanta, cu lac, oferind o priveliste splendida şi trei sate medievale interesante de-a lungul ţărmului, cu castele, biserici si vile - o adevarata evadare fata de agitatia de la Roma. Plajele în şi în jurul oraşului Civitavecchia pe Marea Mediterana sunt o altă opţiune. Bineinteles, s-ar putea sa va placa atat de mult incat nu veti mai dori sa parasiti Italia!

Vacanta la Roma pentru trei zile

Trei zile la Roma

Dacă aveţi trei zile, petreceti dimineata celei de-a treia zi explorand Muzeele Capitoline - trei dintre cele mai vechi muzee din lume, care conţin artefacte şi opere de artă din lumea antică romană. Cele trei muzee sunt conectate printr-o galerie subterană şi puteti admira o mare varietate de opere de arta, de la capul de bronz al lui Constantin pana la Meduza lui Bernini. Puteti lua masa de prânz de-a lungul râului Tibru lângă Isola Tiberina şi petreceti după-amiaza la obiectivele pe care nu le-ati tratat cu suficienta atentie in primele doua zile. Alternativ, puteti sa vedeti alte obiective turistice din Roma: Baile lui Diocletian la Piazza Repubblica a fost cea mai mare baie comună datând din anul 300 i.Hr si contine Sala Octogonala. La trei kilometri sud de Colosseum se afla Calea Apiana( Via Appia), drumul principal care ducea la Roma antică. De-a lungul drumului sunt numai ruine, cafenele, trasee naturale şi catacombe diverse ale crestinilor crucificati care nu aveau voie sa fie ingropati inauntrul zidurilor Romei. Pasionaţii de artă vor dori să se întoarcă până la Borghese Park pentru a vizita Galeria Borghese. Pentru a vizita Galeriile Borgheze este necesar sa fie facuta o rezervare, care se poate face si telefonic, dar merita efortul pentru a vedea capodoperele lui Caravaggio, Rafael, Titian si Rubens. Seara, puteti face o plimbare de-a lungul Forumului Imperial Roman si sa revedeti Colosseumul pe timp de noapte, este o priveliste fantastica!

Itinerar Roma pentru o vizita de doua zile

Treziti-va devreme în a doua zi şi indreptati-va catre Vatican ca sa prindeti loc in primele randuri. Intrati la randul de asteptare pentru a vizita Muzeul Vaticanului şi Capela Sixtina. Dupa ce ati vizitat aceste doua obiective si ati ramas impresionat de operele lui Michelangelo, mergeti la Bazilica Sfantului Petru. Puteti petrece un sfert de ora admirand statuile si arhitectura din Piata Sf. Petru. Daca faceti o planificare, puteţi obţine chiar şi o audienţă cu Papa aici duminica şi miercurea, dacă e în oraş. După ce aţi fost la biserică, puteti lua masa de prânz şi apoi mergeti catre oficiul postal si trimiteti prietenilor o scrisoare din cea mai mică ţară din lume. Faceti apoi o plimbare pe malul raului Tibru. De-a lungul râului, puteţi vizita Castelul Sant'Angelo sau Villa Farnesina situata lângă Gradina Botanica. Treceti râul, apoi explorati cartierele locale şi strazile inguste aflate langa Piazza Navona şi Campo de Fiori (piaţa de flori). Există o mulţime de restaurante în aceasta zona pentru atunci cand vi se face foame iar barurile şi cluburile de noapte sunt pline de oameni mult timp după miezul nopţii. Daca sunteti insetat de cultura, mergeti la Hello Ticket din Gara Termini unde puteti sa cumparati bilete la teatru si alte evenimente de muzica si dans din Roma.

Itinerare sugerate pentru vizita la Roma

Indiferent dacă aveţi la dispozitie una, două, trei zile sau mai mult, Roma are multe de oferit şi suficiente modalitati de a va mentine intr-o stare de bucurie. Mai jos sunt itinerarele noastre recomandate pentru a vă oferi o vedere de ansamblu cât mai bună a oraşului. Noi recomandăm să vă mentineti ritmul şi sa beti multă apă, în special în timpul verii, cand caldura si agitatia Romei va pot cauza foarte multe neplaceri.

O zi în Roma
Dacă aveţi la dispozitie doar zi pentru a vizita Roma, primul lucru pe care ar trebui să il faceţi este să va reorganizati programul si sa incercati sa mai obtineti macar inca doua zile de sedere in Italia. Roma nu a fost construita într-o zi şi de accea nici vizitata intr-o singura zi nu este recomandat. Facand aceasta mentionare, pregatiti-va pentru a va petrece timpul concentrându-se pe principalele obiective dintre Colina Palatinului şi Treptele Spaniole. Incepeti vizitând Colosseumul roman şi admiraţi cea mai mare minune arhitecturala. Economisi timpul de aşteptare la coada prin cumpararea biletului de la casa de bilete la intrarea în apropierea Colinei Palatinului(Palatine Hill). După Colosseum, plimbaţi-vă la Colina Palatinului, locul de nastere al Romei, pentru o vedere panoramică catre Forumul Roman şi centrul Romei. Apoi, explorati Forumul Roman si mergeti spre Dealul Capitoliului din apropiere. Aici veţi găsi glorioasa Piazza del Campidoglio proiectata de Michelangelo şi Muzeele Capitoline. Dar sa le lasam pe acestea pentru mai târziu. Pentru acum bucurati-va numai de privelistea impresionanta şi asteptati sa vi se faca foame pentru a gasi un restaurant in Roma. Puteţi găsi rapid restaurante în cartierele din spatele Dealului Capitolului în apropriere de Piata Venetia. Dupa masa de pranz, faceti o scurta vizita la monumentul lui Victor Emmanuel al II-lea, si mergeti spre Via del Corso. De-a lungul strazii Corso, mergeti pe strazile inguste spre Panteon(Pantheon) si apoi spre Piazza de la Rotonda. Grabiti-va apoi sa ajungeti la Fontana di Trevi. După ce aţi aruncat o monedă în fântână şi ati savurat o inghetata (gelata), puteti hoinari pe strazile din spatele Treptelor Spaniole(Spanish Steps) care sunt pline de magazine scumpe de moda din Italia. Puteti urca Treptele Spaniole si sa va croiti drum spre Parcul Galeriilor Borgheze, pentru a vedea apusul soarelui asupra orasului. Privelistea din Pincho din Parcul Galeriilor Borgheze este fantastica! Cu lasarea intunericului, mergeti spre Trastevere, cu autobuzul sau cu metroul. Aici gasiti o varietate de restaurante si mici buticuri.

Cetatea Vaticanului ( Orasul Vatican)

Statul Vatican (Citta del Vaticano), reşedinţa papală, a fost construit peste mormântul Sfântului Petru. Poziţia Vaticanului ca un stat suveran în cadrul unui stat a fost garantat de Tratatul de la Lateran din 1929, marcat de construirea unui drum nou, Via della Conciliazione. Acesta porneste de la bazilica Sf. Petru pana la Castel Sant Angelo, un monument impresionant.

Vaticanul este cel mai mic stat din lume, cu sediul la Roma, în Italia.

În interiorul oraşului Vatican putem găsi 11 Muzeele Vaticanului cu Capela Sixtina a lui Michelangelo restaurata, şi Gradinile Vaticanului, un loc fermecat, un sistem de grădini mari şi mici, fantani si bazine cu peşti. Ele dateaza din timpuri medievale când vita-de-vie şi livezile se extindeau pana la nord de Palatul Apostolic.

Statiile radio ale Vaticanului emit in toata lumea in peste 29 de limbi, are propriul post de televiziune, ziar cotidian, oficiul poştal cu timbre ale Vaticanului, magazine, birouri si editura proprie.. Toate acestea intr-un foarte sofisticat sistem de organizare si functionare.
Mai mult de o mie de locuitori se ocupa cu functionarea in bune conditii, zi de zi, a acestui centru nervos al crestinismului, aflat sub conducerea Papei, bineinteles pazit de Garda Elvetiana.

Infomarii despre Vatican:
Tara: Statul Vatican (Sfântul Scaun), Italia
Populatie: 920 locuitori
Zonă: 0,44 km patrati
Densitate: 2273 / Km2
Religii: Romano-Catolică
Moneda: Euro (EUR) = 100 de cenţi

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul oficial al Vaticanului: www.vatican.va

Date referitoare la Italia

Date si informatii utile cu privire la Italia si Roma

Populaţia Romei: 2,8 milioane de locuitori
Suprafata Romei: 1285 km2 (580 sq mi)
Tara: Italia, Regiunea: Lazio
Timp: GMT / UTC + 1 ora (+ 2 ore vara)
Prefix international telefon Italia: 39 (06)




Moneda: euro: 100 de cenţi = 1 euro
Religia: Romano-Catolică (98% din populaţie)

Cerinte Paşaport / Visa:
Paşapoartele sunt necesare pentru toţi vizitatorii care intra in Italia, cu excepţia cetatenilor din următoarele ţări, care pot intra in Italia pe baza cartii de identitate:
Ţările UE, Elveţia, Monaco, San Marino.
Nu sunt necesare vize pentru şederi de mai puţin de 90 de zile.

Ambasade si consulate in Roma:
Regatul Unit: Via XX Settembre 80a, Tel: 800 877 790
Statele Unite ale Americii: Via Veneto 119, Tel: 06 46 741
Germania: Via San Martino della Battaglia 4, Tel: 06 49213
Australia: Via Alessandria, 215, Tel: 06 85.27.21
Canada: Via G.B. De Rossi 27, Tel: 06 445981
Franţa: P.za Farnese, 67, Tel: 06 68.60.11
Ţările de Jos: Via M. Mercati, 8, Tel: 06 32.21.141
Spania: Lg. Fontanella Borghese, 19, Tel: 06 68.78.172

Servicii sanitare si de urgenta
Numere de urgenţă:
Formaţi 112 oriunde în UE pentru serviciile de urgenţă.
Numere locale:
Poliţia 112, Ambulanta 113, Pompierii 115
Spitalul: Policlinico Ubert I, Via del Policlinico 155 Tel: 06 499 71.

Vremea in Roma:
- climat temperat; ierni ploioase ( din septembrie până la mijlocul lunii mai), cu veri calde, uscate (mai-septembrie)

Vacanta in Italia - Ghid Roma

Cladirile moderne şi vechi, trecutul şi prezentul sunt imbinate armonios la Roma.
Fie că vă aflaţi la Roma pentru 3 zile, 3 săptămâni sau 3 luni, să fiti pregătit să intrati în cel mai mare muzeu în aer liber din lume.
Puteţi decide să urmati obisnuitele rute turistice sau puteti sa fiti norocos sau destul de curajos pentru a merge in alte locuri mai putin cunoscute. Într-un fel sau altul, Roma va va seduce şi cu greu veti putea ramane indiferenti la frumusetile pe care vi le ofera. Acesta vă va surprinde, ca o femeie frumoasa, dar de vârstă mijlocie care inca mai are multe de oferit şi a carei frumuseţe a fost cu greu estompata de timpul care trece ireversibil.

Roma este unul dintre orasele cele mai fotogenice - si nu este de mirare atunci când vă amintiţi ceea ce e aici - Vaticanul, Fantana di Trevi, Piata Sf. Petru, Treptele Spaniole, Colosseumul ...
Fie ca iti petreci timpul vizitand obiectivele turistice sau lenevind în cafenele privind trecatorii, va fi randul tau sa joci in propriul film Vacanta Romana. Roma este un oras romantic, o destinatie pentru luna de miere si o destinatie de vacanta favorita, precum si orasul modei.
Va invit in aceasta excursie fascinanta in Italia, intr-o vacanta de vis la Roma!