duminică, 30 ianuarie 2011

Piata Sfantul Petru - St Peter's Square/ Plazza San Pietro

Aceasta piata si coloanele sale impunătoare conduc la cea mai mare bazilica a lumii creştine: Bazilica Sf. Petru (Basilica San Pietro).
Ea reprezinta, de asemenea, centrul orasului Vatican, cel mai mic stat din lume.
La inceputurile sale, aceasta piata era locul unde erau situate Circul Nerone şi Gradinile Vaticanului, precum si locul în care mulţi creştini, inclusiv Sfantul Petru, au fost martirizati.

În centrul pietei iese în evidenţă un obelisc egiptean (fără hieroglifele şi construit în timpul dinastiei lui Ramses al II-lea) care a fost adus la Roma de către împăratul Caligula în anul 37 î.d.Hr.

In timpul evului mediu oamenii credeau că cenusa lui Iulius Cesar era pastrata in globul de bronz din varful obeliscului. Primul arhitect care a lucrat la bazilica a fost Maderno, şi mai târziu (în 1656) Gian Lorenzo Bernini i-a luat locul şi astfel a inceput construcţia colonadei eliptice.

Colonada este compusa din 284 coloane şi 88 stâlpi, o lucrare impresionantă pentru a simboliza, dupa opinia artistului, "raspandirea crestinismului".
Dacă te uiţi la coloane dintr-un anumit punct, marcat pe jos in Piata Sf. Petru, (aproape de obelisc, indicat de o piatra), ai impresia ca vezi doar un singur rând de coloane în loc de patru, aceasta fiind o interesanta iluzie optica.

În 1936 arhitecţii M. Piacentini şi A. Spaccarelli au inceput constructia strazii Via della Conciliazione, în scopul de a conferi pietei o intrare simetrică şi monumentala, dar acest lucru a provocat distrugerea vechiului sat medieval şi a străzilor sale înguste tipice, o alegere care a stârnit controverse puternice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu